Falusi ízek

Amit a vendégeinknek nyújtani tudunk

  • a kertben található kemencében való sütés lehetősége - különféle húsok, kelt kalácsok
  • grillsütés
  • bográcsban való főzés (gulyások, pörköltek)

Aki meg szeretné mutatni gyermekeinek, rokonainak, barátainak, hogyan készül kemencében a kelt kalács, a töltött káposzta, a húsok (bárány, kecske, sertés), annak nálunk a helye! De az igazi gulyás és a még tökéletesebb pörköltek (birka, marha, halasi savanyúmáj) elkészítésére is lehetőséget biztosítunk!

Itt igazi falusi környezetben tesztelheti gasztronómiai tudását!

 

Egy kis ízelítő receptjeinkből - Kemencében sült fonott kalács

Hozzávalók:

80 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 db tojás, 8 dkg vaj, 5 dl tej (2.8%), 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 csipet konyhasó

Elkészítés:

kemencében sült fonott kalács

A megszitált, meglangyosított lisztet mély tálba helyezzük és a közepébe kis mélyedést vájunk. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben elkeverjük, beleöntjük a mélyedésbe és kevés lisztet keverünk hozzá. Ezután letakarjuk és langyos helyen kelesztjük. Amíg az élesztő felfut, addig a tejet meglangyosítjuk és a habosra fölvert tojást hozzákeverjük, majd a megkelt kovászhoz öntjük. A mazsolát előzőleg megmossuk és 5 percig forró vízben megáztatjuk, majd a lisztre dobjuk, a cukorral együtt. Ez után megkezdjük a dagasztást, közben az olvasztott margarint fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk. Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz, befejezhetjük a dagasztást. A tésztát cipó alakúra formázzuk és megszórjuk liszttel letakarjuk, és védett langyos helyen egy órát kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk. Ez után a tésztát három részre osztjuk, kis cipókat készítünk, majd rudakat formázunk belőlük és megfonjuk a tésztát úgy, hogy a rudakat egymáson keresztbe tesszük. 35-40 percig pihenni hagyjuk. Közvetlenül a sütés előtt tojássárgájával megkenjük. Előmelegített, nem túl forró kemencébe tesszük, 45-50 percig sütjük. A megsült kalácsot a tepsiből még melegen, óvatosan tiszta vágódeszkára borítjuk, és konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!